СТРАТЕГІЧНІ ЗАСАДИ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ У СИСТЕМІ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - НЕСТЕРЕНКО, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти корпоративного управління як стратегічного інструменту забезпечення економічної безпеки підприємства в умовах сучасних глобальних трансформацій, цифровізації економіки та кризових викликів. Визначено сутність корпоративного управління як багаторівневої системи організаційних, економічних, правових та управлінських відносин між власниками, органами управління, працівниками, інвесторами та іншими стейкхолдерами підприємства. Проаналізовано основні принципи корпоративного управління, серед яких прозорість, підзвітність, відповідальність, ефективність управлінських рішень та баланс інтересів учасників корпоративних відносин, а також їхній вплив на формування системи економічної безпеки підприємства.Обґрунтовано, що ефективне корпоративне управління виступає системоутворюючим елементом безпекової політики підприємства та забезпечує фінансову стійкість, управління ризиками, інвестиційну привабливість і здатність підприємства адаптуватися до кризових умов. Особливу увагу приділено кадровим викликам у системі корпоративного управління, зокрема кадровій нестабільності, дефіциту висококваліфікованих спеціалістів, професійній міграції, низькому рівню мотивації персоналу та недостатньому рівню цифрових компетентностей працівників. Встановлено, що людський капітал є одним із ключових чинників забезпечення економічної стійкості підприємства.Досліджено вплив цифровізації на трансформацію корпоративного управління та механізми забезпечення економічної безпеки. Визначено роль цифрових систем управління ризиками, внутрішнього контролю, комплаєнс-систем, кібербезпеки, технологій штучного інтелекту та великих даних у процесі підвищення ефективності управлінських рішень і мінімізації економічних ризиків. Зроблено висновок, що сучасне корпоративне управління повинно базуватися на інноваційних цифрових підходах, стратегічному управлінні людським капіталом та комплексній системі захисту економічних інтересів підприємства.