КОРПОРАТИВНЕ УПРАВЛІННЯ ТА ВНУТРІШНІЙ КОНТРОЛЬ ЯК СКЛАДОВІ СИСТЕМИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - ДУБАС, Ростислав; ФЕДОРЕНКО, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У цій статті досліджено теоретичні та практичні аспекти корпоративного управління та внутрішнього контролю як ключових складових системи економічної безпеки підприємства. Визначено сутність економічної безпеки підприємства як комплексної характеристики рівня захищеності ресурсів, фінансових інтересів та управлінських процесів від внутрішніх і зовнішніх загроз. Обґрунтовано, що в сучасних умовах нестабільного економічного середовища, цифровізації та глобалізаційних процесів ефективна система корпоративного управління виступає важливим чинником забезпечення стабільного розвитку підприємства, підвищення його конкурентоспроможності та мінімізації ризиків.Проаналізовано роль внутрішнього контролю у забезпеченні законності, ефективності та результативності господарської діяльності підприємства. Визначено основні завдання внутрішнього контролю, серед яких забезпечення достовірності фінансової звітності, контроль за використанням ресурсів, попередження шахрайства та корупційних ризиків, оцінка ефективності управлінських рішень, забезпечення дотримання нормативно-правових вимог і мінімізація фінансових та інформаційних ризиків. Досліджено основні функції внутрішнього контролю, зокрема контрольну, аналітичну, інформаційну, попереджувальну та координаційну.Особливу увагу приділено цифровій трансформації корпоративного управління та впливу сучасних інформаційних технологій на систему економічної безпеки підприємства. Встановлено, що використання цифрових платформ, автоматизованих систем контролю, технологій штучного інтелекту та Big Data сприяє підвищенню ефективності управлінських процесів, удосконаленню механізмів управління ризиками та зміцненню економічної безпеки підприємства. Водночас визначено, що цифровізація супроводжується появою нових загроз, пов’язаних із кібербезпекою та захистом корпоративної інформації.