СТРАТЕГІЧНІ ПРІОРИТЕТИ ІННОВАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ В СИСТЕМІ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - БІЛЕЦЬКА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-прикладні засади формування стратегічних пріоритетів інноваційного менеджменту управління змінами в системі підвищення конкурентоспроможності підприємства. Обґрунтовано, що в умовах динамічного та нестабільного середовища інновації є ключовим чинником забезпечення стійких конкурентних переваг і потребують системної інтеграції у стратегічне управління. Визначено та охарактеризовано стратегічні пріоритети (цифрова трансформація та технологічна модернізація бізнес-процесів, формування інноваційної організаційної культури і розвиток людського капіталу, орієнтація на клієнта та розвиток інноваційних продуктів і послуг, розвиток гнучких організаційних структур і адаптивних бізнес-моделей, інтеграція інновацій у стратегічне управління з розбудовою партнерських екосистем). Доведено, що їх комплексна реалізація сприяє підвищенню ефективності діяльності, адаптивності та інноваційної спроможності, забезпечує оптимізацію бізнес-процесів, зростання рівня клієнтоорієнтованості, розвиток внутрішнього потенціалу та розширення можливостей співпраці. У результаті формується цілісна система управління змінами, орієнтована на проактивний розвиток і створення доданої вартості. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання при розробленні стратегій розвитку підприємств і впровадженні інноваційних підходів до управління змінами.