ТРАНСФОРМАЦІЯ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ЦИФРОВИХ АКТИВІВ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВПРОВАДЖЕННЯ ГЛОБАЛЬНОЇ ПОДАТКОВОЇ РЕФОРМИ PILLAR TWO - САРАПІНА, Ольга; ЄРЕМЯН, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено комплексне дослідження механізмів імплементації глобальної податкової реформи Pillar Two в правове та економічне  поле України станом на 2026 рік. Особливу увагу приділено механізму GloBE (Global Anti-Base Erosion), який запроваджує ієрархію правил: QDMTT (внутрішній податок), IIR (включення доходу на рівні материнської компанії) та UTPR (захисне правило). Визначено, що для міжнародних груп компаній (МГК) із консолідованим доходом понад 750 млн євро база оподаткування тепер детермінується виключно за стандартами фінансової звітності (МСФЗ) із низкою специфічних коригувань, що фактично нівелює конкурентні переваги традиційних «податкових гаваней» та офшорних інструментів. Особливу увагу у дослідженні приділено ідентифікації критичних ризиків для резидентів спеціального правового режиму «Дія.Сіті». Оскільки діюча ставка податку на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% є суттєво нижчою за встановлений глобальний мінімум (15%), виникає реальна загроза вилучення податкової вигоди іншими юрисдикціями через механізм Top-up Tax. Доведено, що діюча преференційна ставка податку на виведений капітал (ПнВК) у розмірі 9% створює прецедент низького оподаткування (нижче глобального мінімуму в 15%), що за відсутності адаптивних механізмів призведе до вилучення податкової вигоди іншими юрисдикціями через інструмент Top-up Tax. Обґрунтовано, що впровадження Україною власного механізму QDMTT є стратегічним кроком, який дозволить зберегти податкові надходження від діяльності українських ІТ-талантів у державному бюджеті, запобігаючи їх перерозподілу на користь країн перебування головних офісів корпорацій. Проведено методологічний аналіз, який виявив суттєві розбіжності між НП(С)БО та правилами GloBE у питаннях консолідації (Jurisdictional Blending), обліку відстрочених податків та оцінки криптоактивів. Автором запропоновано три стратегічні напрями адаптації бізнесу до нових реалій: системне проведення Impact Assessment (оцінки впливу на фінансовий стан), перегляд політик трансфертного ціноутворення та підготовка ІТ-інфраструктури до звітності GIR. Зроблено висновок, що Pillar Two фактично трансформується у «третю систему обліку», яка вимагає глибокої інтеграції податкового планування з МСФЗ для забезпечення інвестиційної привабливості та міжнародного іміджу України як прозорої цифрової юрисдикції.