ГЛОБАЛЬНИЙ ЕКСПОРТ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОДУКЦІЇ - ПУГАЧОВ, Микола; ДУХНИЦЬКИЙ, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто динаміку світової торгівлі продукцією сільського господарства і харчової промисловості, встановлено товарні групи та конкретні найменування продуктів харчування з найбільшою вартістю експорту, наведено актуальний рейтинг головних країн-постачальників агропродовольчої продукції з деталізацією товарної структури їх продажів на глобальному ринку. Продемонстровано суттєве зростання кількісних обсягів загального експорту основних груп продовольства з 2000 по 2024 рік в розрізі рослинницької, тваринницької та переробленої продукції. Особлива увага приділена ключовим подіям суспільно-політичного та економічного характеру, що впливають на нинішньому етапі чи визначатимуть в найближчій перспективі кон’юнктуру міжнародної галузевої торгівлі. Здійснено оцінку подальшого розвитку торгівлі продовольством з врахуванням глобальних викликів та ролі України як традиційного постачальника на тлі небаченого форс-мажору, викликаного повномасштабною російською агресією.