ЕФЕКТИВНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ГОДІВЛІ МОЛОЧНОЇ ХУДОБИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ З РІЗНИМ РІВНЕМ ФІНАНСОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ - АДМІН, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті представлено оцінку ефективності технологічної організації годівлі молочної худоби кормовими сумішами в розрізі технологічних груп корів в аграрних підприємствах з різним рівнем фінансових можливостей. Зазначено, що у структурі собівартості виробництва молока витрати на корми сягають 60–70%, у зв’язку з чим підвищення ефективності годівлі є одним із ключових резервів зниження витрат і зростання рентабельності галузі. З’ясовано, що ефективність годівлі визначається комплексом умов, серед яких пріоритетними є якість кормової бази та технологічна організація процесу годівлі тварин. Аргументовано, що вибір обладнання для TMR з метою раціональної організації годівлі зумовлений масштабом виробництва, типом кормової бази, рівнем автоматизації та фінансовими можливостями аграрних підприємств. Встановлено, що високий рівень фінансових можливостей сільськогосподарських товаровиробників дає змогу придбати дорожчу техніку для годівлі тварин кормовими сумішами, яка, як правило, є більш продуктивною і забезпечує якісну годівлю за менших витрат палива та трудових ресурсів.