ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ КРАЇН БРІКС У СИСТЕМІ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА - АТАМАНЧУК, Зорина; ГАВРИЛЮК, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто сучасні тенденції розвитку країн трансрегіонального інтеграційного співробітництва БРІКС, що у зв’язку з наявністю потужного трудового потенціалу, природних та капітальних ресурсів має суттєві економічні переваги. На основі проведеного аналізу зроблено висновки про нерівномірність розвитку країн-лідерів блоку, що обумовлено існуванням диспропорцій у динаміці розглянутих макроекономічних показників. Акцентовано увагу, що безумовне домінування у блоці спостерігається за Китаєм, інші ж держави демонструють різні темпи зміни тенденцій розвитку, що вказує на деяку нестабільність та гнучкість даного трансрегіонального інтеграційного об’єднання. Обґрунтовано, що БРІКС активно розширюється, контролюючи значні обсяги ресурсів, формуючи партнерства, сфери впливу і це перетворює його на потужний геополітичний центр.