НОРМУВАННЯ ШВИДКОСТІ РУХУ НА ДІЛЯНКАХ КОНЦЕНТРАЦІЇ ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПРИГОД ЯК ІНСТРУМЕНТАРІЙ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ АВТОМОБІЛЬНИХ ДОРІГ - ОСТАШЕВСЬКИЙ, Сергій; ДАНИЛЮК, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проаналізовано використання інструментів нормування швидкості руху транспортних засобів, як однієї з ключових в організації дорожнього руху та такої, що спричиняє серйозне навантаження на систему охорони здоров’я, економіку та соціальну сферу. Сучасні нормативні документи та системи інформаційного забезпечення дорожнього господарства в більшості направлені на створення ефективних механізмів обґрунтування та раціонального планування робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та утримання доріг, а також на аналітичне встановлення по кілометрового аналізу виникнення місць концентрації дорожньо-транспортних пригод (ДТП). При цьому такі засоби та методи здебільшого забезпечують лише обґрунтування місць концентрації ДТП не надаючи інструментів для прогнозування рівня безпечної (запобіжної до виникнення ДТП) швидкості транспортних засобів для руху такими ділянками. В статті запропоновані підходи, врахування яких дозволить підвищити безпеку автомобільних доріг шляхом нормування швидкості руху на ділянках концентрації ДТП. Дані методи можуть бути застосовані зацікавленими органами управління як для ділянок доріг державного, місцевого значення та і щодо вулиць і доріг міст та інших населених пунктів.