ТРАНСПОРТНА ЛОГІСТИКА І ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ: БАЛАНС ЕФЕКТИВНОСТІ ТА СТАЛОГО РОЗВИТКУ - БЕЗСМЕРТНА, Оксана; КРАЄВСЬКА, Алла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Транспортна логістика відіграє ключову роль у сучасній економіці, забезпечуючи ефективний рух товарів і ресурсів як на національному, так і на глобальному рівнях. Водночас розвиток транспортного сектору супроводжується зростаючим впливом на довкілля, що робить актуальним питання раціонального природокористування та збалансування економічної ефективності із сталим розвитком. У 2020–2025 роках спостерігалося відновлення обсягів перевезень після пандемії COVID-19, що призвело до зростання викидів CO₂ у транспорті з 7,5 млрд тонн у 2021 році до 7,9 млрд тонн у 2025 році. Особливо значний вплив має автомобільний транспорт, на який припадає понад 74% загальних транспортних викидів, тоді як морські та авіаційні перевезення демонструють стійке зростання, а залізничний транспорт залишається найбільш екологічно ефективним. Одночасно транспорт продовжує споживати велику частку світової енергії, що забезпечується переважно викопним паливом, а також активно використовує матеріальні та земельні ресурси. Позитивним чинником стала електрифікація транспорту: у 2022 році було продано понад 10 млн електромобілів, що сприяло зниженню викидів та підвищенню енергоефективності. Основними перспективними напрямами до 2030-2050 років є впровадження електричних та водневих технологій, мультимодальна логістика, цифровізація та оптимізація маршрутів, що дозволяють зменшити негативний вплив транспортної логістики на довкілля та досягти кліматичної нейтральності. Таким чином, інтеграція інноваційних технологій і принципів «зеленої» логістики є ключовою умовою сталого розвитку сектору та гармонізації взаємодії економіки і природи.