МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ТА СУЧАСНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ЗМІН ТА ВОЄННИХ ВИКЛИКІВ - ВОРОНОВА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено сучасні трансформації міжнародних економічних відносин України в умовах глобальних структурних змін і воєнних викликів. Актуальність теми зумовлена посиленням суперечливого впливу глобалізаційних, деглобалізаційних та регіоналізаційних процесів на розвиток національної економіки, що супроводжується зростанням зовнішньоекономічних ризиків, структурних дисбалансів і потребує удосконалення механізмів державного регулювання. У роботі узагальнено сучасні наукові підходи до дослідження міжнародних економічних відносин та визначено важливі чинники їх трансформації. Встановлено, що сучасний етап розвитку світового господарства характеризується необхідністю пошуку оптимального балансу між відкритістю національних ринків і збереженням економічного суверенітету. Доведено, що економіка України перебуває під впливом суперечливих глобальних тенденцій, які, з одного боку, розширюють можливості інтеграції у світовий економічний простір, а з іншого – посилюють ризики зовнішньоекономічної залежності. На основі аналізу динаміки товарної структури експорту та імпорту України за 2010-2025 рр. виявлено суттєві структурні диспропорції зовнішньої торгівлі, що проявляються у домінуванні сировинної складової експорту та зростанні технологічної імпортозалежності. Встановлено наявність стійкого від’ємного торговельного сальдо, що обмежує можливості сталого економічного розвитку. Дослідження показників платіжного балансу підтвердило його «хронічну» незбалансованість, яка характеризується дефіцитом поточного рахунку, нестабільністю фінансових потоків та підвищенням зовнішньоекономічної вразливості держави. Значну увагу приділено впливу воєнних чинників на міжнародні економічні відносини України. Доведено доцільність застосування комплексної методології аналізу міжнародних економічних процесів, що поєднує кількісні та якісні інструменти дослідження.