УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНО-ЕКОЛОГІЧНИМИ РИЗИКАМИ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ШАБАНОВ, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено еволюцію управлінських концепцій та визначено особливостей формування економічної безпеки будівельних підприємств на різних етапах розвитку управлінської думки, а також запропоновано інтегровану модель забезпечення економічної безпеки, що враховує сучасні виклики та можливості. Виокремлено особливості формування економічної безпеки будівельних підприємств у контексті еволюції управлінських концепцій. Доведено, що в умовах еволюції управлінських концепцій економічна безпека трансформується з допоміжної захисної функції в стратегічно важливий елемент системи управління. Зазначено, що ефективне забезпечення економічної безпеки є ключовою передумовою конкурентоспроможності, інноваційної привабливості та довгострокової стабільності будівельних підприємств.Проаналізовано трансформацію підходів до забезпечення економічної безпеки від класичних до сучасних моделей управління. Визначено ключові етапи розвитку управлінської думки та їх вплив на систему економічної безпеки будівельних підприємств. Виділено ключові компоненти економічної безпеки будівельних підприємств, що формувалися та трансформувалися впродовж певного часового інтервалу. До таких компонент віднесено фінансову, техніко-технологічну, кадрову, інформаційну, правову, екологічну та ринкову безпеки, також окреслено напрями управлінських рішень та специфіку для будівництва.Доведено, що формування економічної безпеки будівельних підприємств на основі еволюції управлінських концепцій передбачає перехід до інтегрованої, стратегічно орієнтованої та ризик-адаптивної системи управління, яка забезпечує стійкість, конкурентоспроможність і довгостроковий розвиток підприємств будівельної галузі. Побудовано інтегровану модель формування економічної безпеки, що враховує еволюційні зміни управлінських концепцій та специфіку будівельної галузі, а також сучасні виклики цифровізації, сталого розвитку. Застосування такої моделі створює передумови для своєчасної ідентифікації ризиків, підвищення керованості складних будівельних процесів та зміцнення стійкості підприємств до впливу зовнішніх і внутрішніх чинників.