ЦИФРОВІ ІНСТРУМЕНТИ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ У СЕГМЕНТУВАННІ РИНКУ ТА ПРОГНОЗУВАННІ ПОПИТУ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ B2B І B2C РИНКІВ - АНДРУШКЕВИЧ, Зінаїда; БОЙКО, Руслан; НЯНЬКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено роль цифрових інструментів маркетингових досліджень у прогнозуванні попиту та сегментуванні на ринках B2B і B2C. Обґрунтовано, що в умовах цифрової трансформації маркетингові дослідження перестають обмежуватися лише збором і фіксацією ринкової інформації та дедалі більше інтегруються у процес прийняття управлінських рішень. Встановлено, що використання CRM-систем, BI-платформ, веб-аналітики, маркетингової автоматизації, соціально-медійної аналітики, Big Data та AI-рішень дає змогу підвищити точність сегментування ринку, виявляти поведінкові характеристики клієнтів і споживачів, а також формувати більш обґрунтовані моделі прогнозування попиту. Доведено, що в умовах цифровізації сегментування ринку трансформується зі статичної класифікації у безперервний аналітичний процес, що поєднує описові та предиктивні підходи. Визначено, що на ринку B2B сегментування базується переважно на галузевих, економічних, поведінкових і стратегічних характеристиках бізнес-клієнтів, тоді як на ринку B2C домінують демографічні, психографічні та поведінкові критерії. Узагальнено сучасні наукові підходи до використання цифрових інструментів у маркетингових дослідженнях та доведено їх значення для підвищення результативності маркетингової діяльності підприємств. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання цифрового інструментарію для вдосконалення сегментаційних моделей, підвищення точності прогнозування попиту та посилення аналітичного забезпечення маркетингових рішень на різних типах ринків.