СЦЕНАРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ СОЦІО-ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ОГІНОК-КОПИЛЬЧАК, Соломія; ЖИГАЛО, Іван (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглядається сценарне моделювання соціо-еколого-економічного розвитку України в умовах воєнного стану. Запропоновано інтегровану модель, що включає соціальні показники (чисельність населення, міграційні потоки, рівень соціальної напруги), економічні показники (валовий внутрішній продукт, інвестиції, дефіцит бюджету) та екологічні показники (стан довкілля, деградація земель, рівень забруднення). Динаміка системи аналізується за допомогою імітаційного моделювання та сценарного підходу з трьома базовими сценаріями: оптимістичним, базовим та песимістичним. Для оцінювання ефективності стратегій застосовано теорію ігор, визначено оптимальні дії держави, населення та міжнародних партнерів. Результати показують, що комплексне поєднання державних інвестицій у критичну інфраструктуру, соціальної підтримки, адаптивної поведінки населення та міжнародної гуманітарної та екологічної допомоги дозволяє стабілізувати систему та забезпечити стійкий розвиток країни.