АНАЛІЗ СВІТОВОГО ДОСВІДУ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА - РУДАЧЕНКО, Ольга; БАЖАНОВ, Павло; МЕДВЕДЄВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Доведено, що в умовах глобалізації, посилення міжнародної конкуренції, цифровізації економіки та зростаючих вимог до ефективності управління корпоративна культура виступає одним із ключових нематеріальних чинників розвитку суб’єктів підприємництва. Вона формує систему цінностей, визначає стиль управління, впливає на мотивацію персоналу, рівень його залученості та здатність підприємств до інноваційного розвитку й адаптації до змін зовнішнього середовища.У статті здійснено комплексний аналіз світового досвіду розвитку корпоративної культури та узагальнено сучасні підходи до її формування в різних країнах. Досліджено особливості американської, японської та німецької моделей корпоративної культури, які відображають різні підходи до управління підприємствами. Встановлено, що американська модель базується на інноваційності, гнучкості та орієнтації на результат, японська – на колективізмі, довгостроковій орієнтації та принципах безперервного вдосконалення, а німецька – на системності управління, високих стандартах якості та соціальному партнерстві. Виявлено, що українська практика розвитку корпоративної культури характеризується низкою проблем, серед яких недостатнє усвідомлення її стратегічної ролі, фрагментарність впровадження, слабка інтеграція у систему управління, а також обмежене використання міжнародного досвіду. Додатковий вплив мають економічна нестабільність, воєнні умови та високий рівень невизначеності, що ускладнюють формування ефективної корпоративної культури. Обґрунтовано доцільність адаптації кращих світових практик корпоративної культури до умов функціонування українських підприємств. Запропоновано формування інтегрованої моделі розвитку корпоративної культури, яка поєднує інноваційність і гнучкість американського підходу, колективізм і безперервне вдосконалення японської моделі, а також системність і соціальну орієнтацію німецької практики. Зазначено, що впровадження такої моделі сприятиме підвищенню ефективності діяльності суб’єктів підприємництва, зміцненню їх конкурентних позицій та забезпеченню сталого розвитку. Визначена  необхідність подальших наукових досліджень у напрямі розробки практичних механізмів впровадження корпоративної культури, методів оцінки її впливу на результати діяльності підприємств, а також трансформації корпоративної культури в умовах цифровізації та глобальних викликів.