ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ВИТРАТ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - СЕМЕНОВА, Катерина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти організації і методики аналізу витрат підприємства як одного з ключових інструментів забезпечення підвищення ефективності його господарської діяльності. Обґрунтовано, що витрати відіграють визначальну роль у формуванні фінансових результатів підприємства, впливають на рівень його конкурентоспроможності, рентабельності та фінансової стійкості. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває необхідність удосконалення підходів до їх аналізу в умовах зростання вартості ресурсів, посилення конкуренції та нестабільності економічного середовища.Узагальнено наукові підходи до трактування сутності витрат підприємства, розглянуто їх основні класифікаційні ознаки та визначено місце аналізу витрат у системі управління підприємством. Розкрито організаційні засади проведення аналізу витрат. Значну увагу приділено характеристиці сучасних методичних підходів до аналізу витрат, а також визначено їх значення для прийняття ефективних управлінських рішень.Проаналізовано основні проблеми практичного застосування аналізу витрат на вітчизняних підприємствах, серед яких недостатній рівень деталізації інформації, обмежене використання інструментів управлінського обліку та сучасних аналітичних технологій, а також недостатня інтеграція аналізу витрат у систему стратегічного управління.Практична частина дослідження базується на аналізі витрат одного з провідних промислових підприємств України – ПАТ «Одескабель». Дослідженням встановлено тенденцію до зростання загального обсягу витрат на підприємстві, високу матеріаломісткість виробництва, що потребує удосконалення підходів до управління ресурсами.На основі отриманих результатів обґрунтовано напрями вдосконалення організації та методики аналізу витрат підприємства, які передбачають підвищення якості інформаційного забезпечення, розвиток системи управлінського обліку, впровадження сучасних цифрових інструментів аналізу та використання економіко-математичних методів прогнозування витрат. Окреслено перспективи подальших досліджень у даному напрямі, що пов’язані з адаптацією аналітичних підходів до умов цифрової економіки та посиленням ролі стратегічного управління витратами.