КОМПЛАЄНС-ОРІЄНТОВАНЕ АДМІНІСТРУВАННЯ ПДВ В УКРАЇНІ: ФІСКАЛЬНА ЕФЕКТИВНІСТЬ, РИЗИКИ ТА БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ - ГОЛОВАЙ, Надія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено особливості комплаєнс-орієнтованого адміністрування податку на додану вартість в Україні в умовах цифровізації податкових процедур та євроінтеграційних перетворень. Обґрунтовано, що впровадження комплаєнс-підходу сприяє підвищенню фіскальної ефективності податку на додану вартість (ПДВ), зниженню податкових ризиків, удосконаленню механізмів моніторингу податкових операцій і прозорості бюджетного відшкодування. Встановлено, що поєднання ризикоорієнтованого аналізу, автоматизованого контролю, електронного адміністрування та сервісної взаємодії з платниками формує передумови для зміцнення податкової довіри, зменшення адміністративного навантаження на добросовісний бізнес і модернізації податкової системи. Визначено перспективи адаптації української практики адміністрування ПДВ до сучасних європейських стандартів.