МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - ВЛАСЕНКО, Ірина; СІРЕНКО, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Малий і середній бізнес, на який припадає понад 90% бізнесу, вносить величезний внесок у глобальне економічне зростання і досягає значних розмірів. В Україні працює понад 2,1 мільйони підприємців. Вони — основа нової української економіки, побудованій на приватній власності, особистій відповідальності та відсутності корупції.Мікро-, малі та середні підприємства України складають 99,98 % усіх суб’єктів господарювання, забезпечують 74 % усіх робочих місць та створюють 64 % доданої вартості. Фопи допомагають будувати країну навіть під час повномасштабної війни. В 1,6 рази зросли податкові надходження від підприємців у 2024 році порівнянні до 2021 року. У 2024 році внесок ФОП економіку України склав1,3 млрд дол. США.В статті проаналізовано кількість діючих суб’єктів господарювання та обсяг виробленої продукції (товарів, послуг) суб’єктів великого, середнього та малого підприємництва за 2017-2024 роки. Показано, що обсяг виробленої продукції суб’єктами малого підприємництва протягом довоєнного періоду зростав (з 1319332,4 млн. грн. у 2017 році до 2940637,7 млн. грн. у 2022). З початком повномасштабної війни показник впав – до 1882735,6 млн. грн. У 2023 році бізнес адаптувався до складної ситуації і почав поступово відновлюватись.Проаналізовано основні проблеми для малого бізнесу України в умовах сьогодення. До основних проблем належать: нестабільність ринку, дефіцит енергоресурсів, обмеження доступу до фінансування. Стримувати розвиток малого бізнесу може податковий та регуляторний тиск, конкуренція з міжнародними компаніями. Українським компаніям доводиться конкурувати не лише між собою, але й з глобальними корпораціями, які мають більші бюджети. Суттєвою проблемою є дефіцит трудових ресурсів. Окрім цього, причинами кадрового дефіциту є також відсутність ефективного механізму моніторингу, аналізу і прогнозування ринку праці, державного замовлення на підготовку реально затребуваних на ринку професій.Розглянуто перспективи розвитку вітчизняного малого бізнесу. Майбутнє малого та середнього бізнесу в Україні залежить від того, наскільки швидко підприємці адаптуються до нових умов.