КОУЧИНГ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ ІНСТРУМЕНТ РОЗВИТКУ ПЕРСОНАЛУ В СИСТЕМІ HR-МЕНЕДЖМЕНТУ - МИРОШНИЧЕНКО, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти використання коучингу як інноваційного інструменту розвитку персоналу в системі HR-менеджменту підприємств. Розглянуто роль людського капіталу у забезпеченні конкурентоспроможності організацій та підвищенні результативності їх діяльності. Особлива увага приділена формам та моделям коучингу (GROW, SMART, SUCCESS), які сприяють розвитку професійних, комунікативних та управлінських компетентностей працівників. Проаналізовано методичні підходи до оцінювання ефективності впровадження коучингу, зокрема рівневу модель Kirkpatrick, що дозволяє комплексно оцінити вплив на професійний розвиток персоналу та стратегічні результати підприємства. Висновки статті підтверджують, що коучинг є ефективним інструментом підвищення мотивації, продуктивності та інноваційного потенціалу персоналу, що забезпечує довгостроковий розвиток організації.