АНАЛІТИЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА ФУНКЦІОНУВАННЯ САМОЗАЙНЯТИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - ГАРБУЗЮК, Олександра (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено вплив інституційного середовища на розвиток лідерських якостей самозайнятих осіб та їх роль у забезпеченні ефективного функціонування малого бізнесу. Визначено, що самозайняті особи функціонують у специфічних умовах підприємницької діяльності, які характеризуються поєднанням функцій суб’єкта та об’єкта управління, обмеженістю ресурсів і часу, високою залежністю від зовнішніх партнерів та замовників. Це обумовлює необхідність формування особливого набору лідерських якостей, що забезпечують адаптацію до інституційних та економічних викликів. В роботі проаналізовано рамкові умови розвитку підприємництва в Україні на основі показників Entrepreneurial Framework Conditions (EFC) у межах дослідження Global Entrepreneurship Monitor. Встановлено, що до факторів, які сприяють розвитку підприємницького лідерства, належать відносно високий рівень підприємницької освіти, позитивні культурні та соціальні норми щодо підприємництва, а також наявність можливостей фінансового забезпечення бізнесу. Водночас обмежувальними чинниками виступають недосконалість державної політики підтримки підприємництва, бюрократичні процедури, а також недостатній рівень розвитку комерційної, правової та фізичної інфраструктури підприємницької діяльності. На основі аналізу динаміки кількості фізичних осіб-підприємців у 2014–2024 рр., структури їх діяльності та податкових надходжень до бюджету доведено, що самозайнятість залишається важливим механізмом економічної адаптації населення до кризових умов та джерелом розвитку підприємницької активності. Обґрунтовано, що ефективний розвиток лідерських якостей самозайнятих осіб має базуватися на концентрації зусиль на обмеженій кількості найбільш релевантних компетенцій.