МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ВПРОВАДЖЕННЯ ЦИФРОВИХ СИСТЕМ НА ОСНОВІ МОДЕЛЮВАННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ КРЕАТИВНИХ ІНДУСТРІЙ - ПРОКОФ’ЄВА, Катерина; КІНАС, Ірина; РИМАРЦОВ, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено методичні аспекти впровадження цифрових систем на підприємствах креативних індустрій на основі моделювання бізнес-процесів. В умовах цифрової економіки підприємства цієї сфери функціонують у середовищі інтенсивного використання інформаційних ресурсів, високої частки нематеріальних активів та проєктного характеру діяльності, що зумовлює необхідність застосування сучасних цифрових систем управління. Встановлено, що використання розрізнених інформаційних систем призводить до фрагментації даних, дублювання операцій, зниження прозорості бізнес-процесів і ускладнення прийняття управлінських рішень.У результаті дослідження проаналізовано основні проблеми ІТ-інфраструктури підприємств креативних індустрій, що перешкоджають ефективній цифровій трансформації, зокрема фрагментацію інформаційних систем, недостатній рівень інтеграції даних, низьку автоматизацію операцій та обмежені можливості аналітичної підтримки управління. Обґрунтовано доцільність використання ERP-систем як інтегрованої цифрової платформи для управління бізнес-процесами підприємства.Розроблено оптимізовану модель управління ІТ-інфраструктурою підприємства креативної індустрії з використанням нотації IDEF0, що дозволяє систематизувати основні функції цифрового управління та забезпечити взаємозв’язок між етапами планування, реалізації, контролю та вдосконалення цифрових процесів. Також побудовано модель бізнес-процесу впровадження ERP-системи у нотації EPC, яка відображає послідовність етапів реалізації цифрового проєкту – від визначення потреб підприємства до промислової експлуатації та подальшого розвитку системи.Практична цінність отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих процесних моделей для планування та реалізації проєктів цифрової трансформації підприємств креативних індустрій, що сприятиме підвищенню ефективності управління бізнес-процесами, автоматизації операційної діяльності та зміцненню конкурентоспроможності підприємств у цифровій економіці.