ІННОВАЦІЙНО-СТРАТЕГІЧНІ ОРІЄНТИРИ РОЗВИТКУ АГРОПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - ФЕДАШКО, Тарас (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
В статті доведено, що сучасна парадигма розвитку агропромислового підприємства передбачає його трансформацію у високотехнологічний інтелектуальний центр, що базується на синергії біотехнологій, цифрового управління та великих даних. Обґрунтовано, що стратегічна конкурентоспроможність українського АПК у довгостроковій перспективі залежатиме від здатності суб'єктів господарювання конвертувати економічні виклики у драйвери цифрової трансформації.Зазначено, що інноваційно-стратегічні орієнтири розвитку агропромислових підприємств у повоєнний період мають базуватися не на простому відтворенні втрачених потужностей, а на принципі відбудувати краще, ніж було. В умовах інфраструктурних руйнувань стратегічним активом стає не лише площа оброблюваної землі, а якість цифрових даних про неї. Доведено, що здатність підприємства миттєво змінювати виробничу модель залежно від динаміки ринкових дисбалансів стає головним критерієм його життєздатності.Кластерне структурування агропромислового сектору дозволило обґрунтувати диференційований підхід до його повоєнного відновлення, де ефективність стратегій визначається конвергенцією типу розвитку підприємств та інституційного середовища. Встановлено, що цифровізація, екологізація та глибока переробка є універсальним ядром інновацій, проте масштаби їх реалізації та соціальний вплив залежать від специфіки конкретного кластера. Доведено тяжіння галузі до експортно-інвестиційної моделі, що вимагає інтеграції у глобальні ланцюги доданої вартості та адаптації до стандартів ЄС. Успішна трансформація агропромислових підприємств потребує впровадження кластерно-орієнтованої політики, де інноваційні стратегії бізнесу поєднуються з активною державною підтримкою у сфері страхування ризиків та розвитку інфраструктури.