УПРАВЛІННЯ ЖИТТЄЗДАТНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА ЯК УПРАВЛІНСЬКА ФУНКЦІЯ - ПАЗЄЄВА, Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні засади управління життєздатністю підприємства в умовах зростання невизначеності та економічної турбулентності. Актуальність дослідження зумовлена трансформацією умов функціонування підприємств під впливом воєнних, макроекономічних і технологічних чинників, що вимагає переосмислення традиційних підходів до управління та переходу від реактивних моделей антикризового менеджменту до проактивного забезпечення здатності підприємства до ефективного функціонування, адаптації та розвитку.Метою статті є обґрунтування управління життєздатністю підприємства як самостійної управлінської функції шляхом систематизації суміжних теоретичних підходів (резильєнтність, стійкість, адаптивність, антикризове управління), а також визначення змісту, структури та місця цієї функції в системі сучасного менеджменту. У процесі дослідження використано загальнонаукові методи аналізу і синтезу, системний та порівняльний підходи, а також метод узагальнення.У статті узагальнено сучасні підходи до трактування суміжних категорій та здійснено їх порівняльний аналіз, що дозволило обґрунтувати життєздатність підприємства як інтегральну динамічну властивість організаційної системи, яка поєднує операційний, відновлювальний і розвитковий виміри. Встановлено, що життєздатність є більш широким концептом порівняно з резильєнтністю та стійкістю, оскільки охоплює не лише здатність до протистояння кризам, а й проактивне формування умов довгострокового розвитку.Обґрунтовано доцільність виокремлення управління життєздатністю як самостійної управлінської функції, що формується за ознакою об’єкта управління та інтегрує інструменти стратегічного управління, ризик-менеджменту й антикризового управління. З урахуванням моделі життєздатної системи доведено, що забезпечення життєздатності підприємства є результатом узгодженої взаємодії операційних, координаційних, контрольних, адаптивних і стратегічних підсистем.Практичне значення дослідження полягає у можливості використання запропонованого підходу для формування системи управління життєздатністю підприємства, розроблення інструментів її оцінювання та підвищення ефективності управлінських рішень в умовах невизначеності.