ВНУТРІШНІЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ПОШТОВИХ ОПЕРАТОРІВ УКРАЇНИ: ІНТЕГРАЛЬНА ОЦІНКА ТА МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ - ТАРАСЕНКО, Лілія; ДЕРУН, Іван; ШАУЛЬСЬКА, Лариса (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Здатність ефективно використовувати ресурси для досягнення операційних, фінансових та стратегічних цілей у коротко- та довгостроковій перспективі є важливим для будь-якої компанії. Особливо це є важливим для поштових операторів, оскільки вони виконують не тільки економічну, але й інституційну та соціальну функції у суспільстві. З огляду на це важливим є ідентифікація та типізація прикладних моделей розвитку внутрішнього економічного потенціалу таких компаній. Метою статті є теоретичне обґрунтування та проведення комплексної оцінки внутрішнього економічного потенціалу провідних поштових операторів України. Інформаційною базою для цього стала корпоративна звітність трьох лідерів поштових та кур’єрських послуг в Україні (ТОВ «Нова Пошта», АТ «Укрпошта» та ТОВ «Торговий дім «Міст Експрес») за 2020-2024 рр. Для досягнення мети використано загальнонаукові методи наукового пізнання (аналіз, синтез, дедукція, системний підхід) та спеціальні методи економічного аналізу (коефіцієнтний аналіз, стандартна нормалізація змінних та метод сум).У статті проведено критичний аналіз сутності внутрішнього економічного потенціалу підприємства та на основі його результатів визначено його структуру. Зокрема, до складу внутрішнього потенціалу підприємства віднесено ресурсну, фінансово-господарську, кадрову та організаційно-управлінську складові. За допомогою такої будови сформовано систему кількісних індикаторів для оцінювання стану та ефективності функціонування кожного структурного елемента внутрішнього економічного потенціалу. Авторами обґрунтовано необхідність визначення комплексної оцінки внутрішнього економічного потенціалу. З цією метою за допомогою методу сум сформовано адитивну модель з використанням нормалізованих індикаторів усіх складових з метою їх порівняності і розрахунку комплексного показника. Такий підхід дає можливість порівнювати внутрішні економічні потенціали компаній між собою. Апробація цієї методики на даних поштових операторів дозволила ранжувати їх внутрішній економічний потенціал. Крім того, на основі отриманих розрахунків обґрунтовано моделі формування економічного потенціалу, що відображають різні траєкторії адаптації підприємств до кризових умов, інституційних обмежень та стратегічних пріоритетів розвитку, що і визначає практичну цінність запропонованого методологічного підходу. У подальшому цей підхід доцільно застосувати для більшої вибірки компаній, які є як резидентами, так і не резидентами України з більшим часовим інтервалом дослідження.