ОЦІНКА РІВНЯ СПРИЙНЯТЛИВОСТІ ЗОВНІШНЬОГО ТА ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ВІТЧИЗНЯНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ ДО ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - РАДЧЕНКО, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проаналізовано стан цифрової трансформації вітчизняного ритейлу. Оцінено рівень сприйнятливості зовнішнього середовища вітчизняних торговельних підприємств до цифрової трансформації. Виявлено суттєву неоднорідність цифрового розвитку українських торгівельних компаній за рахунок високого рівня монополізації та платформізації. Встановлено, що лідерами цифрової трансформації є великі компанії, які формують закриті автономні системи, тоді як малий бізнес обмежений використанням типових SaaS-платформ, а також неконкурентність цифрового потенціалу вітчизняного бізнесу в порівнянні з іноземним. На основі проведення кореляційного аналізу виявлено пряму залежність між рівнем цифрової конкурентоспроможності та обсягом доходу ритейлерів та ситуативну залежність між обсягом прибутку та рівнем цифрової конкурентоспроможності країни. Запропоновано авторську модель оцінки цифрової готовності на основі розрахунку інтегральних індексів за блоками «знання», «технології» та «готовність до змін», що дозволяє синхронізувати макро- та мікроаналіз діяльності підприємства.