ФОРМУВАННЯ СТРАТЕГІЧНИХ НАПРЯМІВ РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - РЕВЕНКО, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено стратегічні напрями розвитку аграрних підприємств України в умовах європейської інтеграції. Обґрунтовано, що сучасні трансформаційні процеси в аграрному секторі супроводжуються посиленням вимог до якості, безпечності та конкурентоспроможності продукції, що зумовлює необхідність адаптації підприємств до стандартів Європейського Союзу. Визначено, що ключовими чинниками стратегічного розвитку виступають інноваційна діяльність, інвестиційне забезпечення, цифровізація виробничих процесів та інтеграція у міжнародні ринки.Проведено порівняльний аналіз рівня інноваційного розвитку аграрного сектору України та окремих країн ЄС, що дозволило виявити суттєвий розрив за показниками цифровізації, впровадження технологій точного землеробства, використання інструментів Big Data та рівнем державної підтримки інновацій. Встановлено, що інтеграція аграрних підприємств до європейського економічного простору ускладнюється наявністю інституційних, технологічних та економічних бар’єрів, які обмежують реалізацію експортного потенціалу.Проаналізовано динаміку розвитку органічного виробництва в Україні за останнє десятиріччя, що характеризується зростанням у 2014-2020 рр. та зниженням у 2021-2023 рр. під впливом воєнних чинників. Обґрунтовано, що розвиток органічного сектору має значний потенціал, проте потребує посилення державної підтримки та інтеграції у європейські ланцюги доданої вартості.Узагальнено стратегічні напрями розвитку аграрних підприємств, що охоплюють інноваційно-технологічний, інвестиційно-фінансовий, інтеграційно-ринковий, екологічний, цифровий та коопераційний компоненти. Встановлено, що їх реалізація сприятиме підвищенню конкурентоспроможності аграрного сектору, забезпеченню його стійкості та ефективній інтеграції у європейський економічний простір.