ІННОВАЦІЙНІ НАПРЯМИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я - ДЖЕДЖУЛА, В’ячеслав; ШЕВЧУК, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена дослідженню інноваційних напрямів енергозбереження у закладах охорони здоров'я. Розглядаються сучасні технологічні рішення, зокрема впровадження LED-освітлення, теплових насосів, систем рекуперації тепла, сонячних фотоелектричних панелей та інтелектуальних систем управління будівлями (BMS). Запропоновано економіко-математичну модель визначення економії від впровадження комплексу заходів енергозбереження, яка дозволяє оцінити чисту приведену вартість (NPV), внутрішню норму дохідності (IRR) та термін окупності інвестицій. На основі моделювання продемонстровано, що комплексне впровадження інноваційних заходів енергозбереження забезпечує зниження енергоспоживання закладу на 28–40% із терміном окупності інвестицій 3,5–5,5 років.