ІННОВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - ОБИДЄННОВА, Тетяна; ЧОБІТОК , Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті обґрунтовано актуальність формування інноваційних механізмів управління організаційним розвитком підприємств критичної інфраструктури в умовах цифрової трансформації економіки, зростання глобальної нестабільності та посилення безпекових викликів. Наголошено, що для України ця проблематика набуває особливої ваги з огляду на воєнні ризики, пошкодження інфраструктурних об’єктів, енергетичні виклики та потребу у відновленні й модернізації ключових систем життєзабезпечення. Підкреслено, що стабільність функціонування енергетики, транспорту, телекомунікацій і фінансового сектору безпосередньо впливає на національну безпеку, економічну стійкість і якість життя населення.Визначено, що сучасні умови функціонування підприємств критичної інфраструктури характеризуються високим рівнем невизначеності, необхідністю безперервності надання послуг та зростанням ролі цифрових технологій. Обґрунтовано недостатню ефективність традиційних управлінських підходів, сформованих у відносно стабільному середовищі, а також виявлено обмеження у застосуванні комплексних механізмів організаційного розвитку, інтеграції інноваційних рішень і систем управління ризиками.На основі аналізу сучасних наукових підходів до організаційного розвитку та інноваційного менеджменту встановлено, що існуючі дослідження переважно зосереджені на універсальних моделях, тоді як специфіка підприємств критичної інфраструктури залишається недостатньо висвітленою. Це зумовлює необхідність подальшого наукового обґрунтування інтегрованих механізмів управління.У роботі визначено мету дослідження, що полягає у розробленні теоретико-методологічних засад формування інноваційного механізму управління організаційним розвитком підприємств критичної інфраструктури. У результаті дослідження доведено, що ефективний механізм має комплексний характер і поєднує стратегічні, організаційні, технологічні, соціальні та інституційні складові. Встановлено ключову роль цифрових технологій та антифрагільних підходів у забезпеченні адаптивності, стійкості, прозорості управління та оптимізації ресурсів.Обґрунтовано, що впровадження інноваційного механізму управління організаційним розвитком сприятиме підвищенню ефективності діяльності підприємств критичної інфраструктури, їх здатності до адаптації в умовах трансформаційних змін та переходу від реактивної до проактивної моделі розвитку. Це забезпечить зміцнення їх ролі у підтриманні соціально-економічної стабільності держави.