УПРАВЛІННЯ ЗБУТОВОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА В СУЧАСНИХ УМОВАХ ГОСПОДАРЮВАННЯ - РАТУШНЯК, Ольга; ПОТУШИНСЬКА, Крістіна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти управління збутовою діяльністю підприємства в умовах сучасного українського ринку, що характеризується високим рівнем нестабільності, воєнними загрозами, логістичними обмеженнями та коливанням попиту. Обґрунтовано, що саме ефективна система управління збутом є ключовим чинником фінансової стійкості, конкурентоспроможності та здатності підприємства адаптуватися до динамічних змін зовнішнього середовища. Узагальнено наукові підходи вітчизняних і зарубіжних дослідників до трактування сутності збуту та управління збутовими процесами з позицій організаційно-управлінського, маркетингового й логістичного підходів в сучасних умовах господарювання. Розроблено механізм управління збутовою діяльністю підприємства, який враховує вплив внутрішнього і зовнішнього середовища, а також включає стратегічний, фінансово-економічний, організаціно-управлінський, інформаційно-аналітичний, маркетинговий, контрольно-оцінювальний, логістичний, кадровий блок.Особливу увагу приділено аналізу збутової діяльності ТОВ «Нова пошта» у 2023–2025 рр., яке в умовах воєнного стану продемонструвало зростання обсягів відправлень, виручки та підвищення якості логістичного сервісу, попри зростання витрат і зниження рентабельності продажів. На основі проведеного аналізу запропоновано інтегровану модель, яка поєднує фінансові показники, логістичну якість збуту та параметри стійкості ланцюгів постачання. Модель дозволяє комплексно оцінити ефективність збутової діяльності, виявити «вузькі місця» у логістичних процесах і обґрунтувати управлінські рішення.Розроблено практичні рекомендації щодо вдосконалення системи управління збутом, зокрема шляхом оптимізації тарифної політики, підвищення рівня автоматизації, розвитку мультиканальних точок видачі, застосування прогнозної аналітики та посилення механізмів стійкості. Отримані результати мають практичну цінність для логістичних компаній і можуть бути використані для підвищення ефективності збутової діяльності в умовах кризових і нестабільних середовищ.