ЗАСТОСУВАННЯ ЕКСПРЕС-МЕТОДІВ АНАЛІЗУ В ТОВАРОЗНАВСТІ ТА ТОВАРОЗНАВЧІЙ ЕКСПЕРТИЗІ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ - СЕМА, Оксана; САЧКО, Анастасія; БАБУХ , Ілона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Доцільність використання експрес-методів аналізу в товарознавстві та товарознавчій експертизі полягає у їх здатності забезпечити швидке, достатньо точне та економічно вигідне визначення якості товарів, що особливо важливо у практичній діяльності підприємств, лабораторій і контролюючих органів. Актуальність дослідження полягає у необхідності оптимізації процесів ідентифікації та експертної оцінки товарів шляхом впровадження інноваційних експрес-технологій. У роботі розкрито сутність та функціональне значення оперативних методів аналізу в межах товарознавчого аудиту харчової продукції. Розглянуто конвергенцію інструментальних та сенсорних методів як базису для оперативного визначення параметрів автентичності та відповідності стандартам безпеки. Наведено доказову базу переваг використання мобільного аналітичного обладнання порівняно з традиційною лабораторною базою, зокрема в аспектах часової детермінації та зниження собівартості експертних процедур для суб’єктів господарювання та контролюючих інституцій.