ОСОБЛИВОСТІ СИСТЕМИ ПОДОЛАННЯ ОПОРУ ЗМІНАМ ПРИ ВПРОВАДЖЕННІ МЕХАНІЗМУ ТА ІНСТРУМЕНТІВ МАРКЕТИНГОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - ДІДЕНКО, Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто наукове завдання подолання опору змінам у процесі впровадження механізму та інструментів маркетингового управління підприємством. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі маркетингового управління в умовах організаційних трансформацій і цифровізації бізнес-процесів, що часто супроводжується опором з боку персоналу та управлінських структур.Метою статті є обґрунтування особливостей системи подолання опору змінам у межах управлінського механізму підприємства. Для її досягнення узагальнено наукові підходи до трактування сутності опору змінам, визначено роль маркетингових механізмів і інструментів у процесі організаційних трансформацій та виявлено чинники опору, що супроводжують їх упровадження, а також обґрунтовано структурні компоненти й організаційні умови функціонування системи подолання опору змінам.У результаті дослідження встановлено, що опір змінам має комплексний характер і формується під впливом психологічних, організаційних та управлінських чинників. Показано, що впровадження маркетингових механізмів і інструментів не лише підвищує ефективність роботи з ринком, а й трансформує управлінську логіку підприємства, зумовлюючи виникнення організаційного, поведінкового, мотиваційного та комунікаційного опору.Запропоновано систему подолання опору змінам як інтегрований елемент управлінського механізму підприємства та обґрунтовано організаційні умови її ефективного функціонування. Особливу увагу приділено специфіці застосування цієї системи на підприємствах у сфері відновлюваної енергетики, зокрема у процесі будівництва сонячних електростанцій.Практична значущість результатів полягає у можливості їх використання для підвищення керованості організаційних трансформацій і результативності впровадження маркетингового управління на підприємствах проєктно-орієнтованих галузей.