ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕТЕНЦІЙ БУХГАЛТЕРІВ ТА АУДИТОРІВ ПІД ВИПЛИВОМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - МУЛИК, Тетяна; ДРИМАНОВА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено вплив цифровізації економіки та технологій штучного інтелекту на трансформацію професійних компетенцій бухгалтерів і аудиторів. Обґрунтовано, що глибока інтеграція інтелектуальних інформаційних систем у фінансово-облікову сферу зумовлює зміну змісту професійної діяльності — від виконання рутинних облікових процедур до здійснення аналітичної, консультативної та контрольної функцій. Встановлено, що автоматизація стандартних операцій, використання інструментів Big Data, RPA та цифрових платформ сприяють підвищенню оперативності обробки інформації, водночас актуалізуючи потребу у розвитку нових компетентностей, пов’язаних із аналізом даних, оцінюванням ризиків і валідацією алгоритмів. Визначено ключові напрями трансформації професійної ролі фахівців обліково-аналітичної та контрольної сфери, що охоплюють формування цифрової грамотності, розвиток аналітичного мислення, здатність до міждисциплінарної взаємодії та посилення етичної відповідальності в умовах використання автоматизованих рішень. Систематизовано співвідношення традиційних і новітніх компетенцій, що дозволило виокремити пріоритетні soft skills і digital skills, необхідні для забезпечення професійної релевантності в цифровому середовищі. Доведено, що сучасний бухгалтер і аудитор поступово трансформуються у фахівців аналітичного типу, які поєднують фінансову експертизу з ІТ-компетенціями та здатністю інтерпретувати результати роботи інтелектуальних систем. Обґрунтовано необхідність модернізації освітніх програм, запровадження концепції безперервного професійного розвитку та інтеграції цифрових дисциплін у систему підготовки кадрів. Зроблено висновок, що цифрова трансформація не усуває професію бухгалтера чи аудитора, а змінює її функціональну архітектоніку, формуючи нову модель професійної ідентичності, орієнтовану на створення інформаційної цінності та підтримку стратегічного управління підприємством.