ПЛАНУВАННЯ НОРМ, НОРМАТИВІВ ТА КОШТОРИСІВ ВИТРАТ МАТЕРІАЛЬНИХ РЕСУРСІВ НА ПІДПРИЄМСТВІ - ФЛИС, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
В умовах інтеграції підприємств у міжнародний економічний простір зростає значення ефективного оцінювання результатів діяльності та раціонального використання ресурсів. Висока частка матеріальних і трудових витрат у собівартості продукції обумовлює необхідність удосконалення управління матеріальними ресурсами, особливо в умовах воєнного стану та інфляції.Мета статті – розроблення рекомендацій щодо вдосконалення планування норм, нормативів і кошторисів витрат матеріальних ресурсів на промисловому підприємстві.Використано системний підхід, методи порівняльного, економіко-статистичного, індексного аналізу, синтезу, узагальнення та моделювання.Обґрунтовано, що ефективне планування матеріальних витрат є ключовим елементом управління ресурсами підприємства. Раціональне нормування сприяє зниженню втрат, підвищенню ефективності виробництва та узгодженню виробничих потреб із ресурсними можливостями. Удосконалення підходів до планування забезпечує зростання економічної ефективності діяльності підприємства.