ІНФОРМАЦІЙНО -АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕСОМ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - ПАЯНОК, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено проблеми інформаційно-аналітичного забезпечення управлінських рішень суб’єкта господарювання в умовах цифрової трансформації економіки та зростання рівня економічної нестабільності. Обґрунтовано, що ефективність управління бізнесом безпосередньо залежить від якості, повноти, своєчасності та інтегрованості інформаційних ресурсів, які використовуються у процесі прийняття управлінських рішень. Визначено основні етапи формування інформаційно-аналітичного забезпечення управління, а саме: збір економічної інформації, зберігання та обробка даних, аналітична обробка, формування звітності та прийняття управлінських рішень. У ході дослідження систематизовано ключові проблеми, що виникають на кожному з етапів інформаційно-аналітичного забезпечення, серед яких фрагментарність інформаційних потоків, відсутність єдиного інформаційного простору підприємства, низька якість і достовірність даних, недостатній рівень автоматизації аналітичних процесів, дефіцит кваліфікованих кадрів та слабка інтеграція між функціональними інформаційними системами. Обґрунтовано, що використання інформаційних систем переважно як інструментів обліку, а не аналітики та прогнозування, істотно обмежує можливості стратегічного управління бізнесом.Запропоновано підхід до формування інтегрованого комплексу інформаційних систем для виробничого підприємства, ядром якого є ERP-система, доповнена бухгалтерськими, фінансовими, виробничими, маркетинговими, логістичними та аналітичними модулями. Доведено, що впровадження такого комплексу забезпечує формування єдиного інформаційного простору, підвищує якість і оперативність аналітичної інформації, знижує управлінські ризики та сприяє переходу до data-driven управління. Зроблено висновок, що удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення є необхідною умовою підвищення конкурентоспроможності, фінансової стійкості та адаптивності підприємств у сучасних умовах господарювання.