ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ - БОКОВЕЦЬ, Вікторія; ПІЛЯВОЗ, Тетяна; ГРИГОРУК, Ірина; ФАЗАН, Анастасія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Статтю присвячено дослідженню інноваційних підходів до розвитку підприємств в Україні в умовах трансформаційних змін економічного середовища. Узагальнено теоретичні засади інноваційного розвитку та визначено роль малого і середнього бізнесу як важливого чинника структурної гнучкості, регіонального зростання й активізації підприємницької ініціативи. Проаналізовано сучасні напрями інноваційної діяльності, зокрема цифрову трансформацію, розвиток стартап-екосистем, бізнес-інкубування, впровадження технологій штучного інтелекту та інтеграцію принципів сталого розвитку. Виявлено бар’єри інноваційної активності підприємств та обґрунтовано необхідність формування інтегрованого підходу до управління інноваціями. Запропоновано авторську модель інтеграції технологічного, організаційно-процесного, ринкового та соціально-стійкісного контурів розвитку підприємства, що забезпечує підвищення конкурентоспроможності та адаптивності бізнесу в умовах нестабільного середовища.