СУБ’ЄКТНО-ОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ АУДИТУ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ - ШЕВЧУК, Катерина; ЛЕВЧЕНКО, Юлія; ДЕРЕВ’ЯНКО, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено проблеми забезпечення якості аудиту фінансової звітності в умовах трансформації економічного середовища, цифровізації облікових процесів, посилення ризиків та зростання рівня невизначеності. Обґрунтовано, що традиційні формально-процедурні підходи до організації аудиту не завжди забезпечують належний рівень достовірності фінансової інформації та довіри користувачів до звіту незалежного аудитора. У зв’язку з цим актуалізується необхідність застосування суб’єктно-орієнтованого підходу, який передбачає індивідуалізацію аудиторських процедур з урахуванням специфіки діяльності суб’єкта господарювання, особливостей його внутрішнього середовища та рівня ризиків. Це забезпечить індивідуалізацію аудиторських процедур та підвищення їх результативності.Розкрито роль професійного судження аудитора як ключового чинника формування обґрунтованої думки у звіті незалежного аудитора та підвищення якості аудиту, що сприятиме обґрунтованості звіту незалежно аудитора. Визначено вплив досвіду, професійної підготовки, етичної позиції та рівня професійного скептицизму на процес прийняття аудиторських рішень. Запропоновано напрями підвищення якості аудиту, що ґрунтується на розвитку методології суб’єктно-орієнтованого підходу, удосконаленні системи професійної освіти аудиторів, дотриманні принципів етики та незалежності, а також орієнтації на цінність звіту незалежного аудитора для користувачів фінансової звітності. Отримані результати можуть бути використані у практичній діяльності аудиторських фірм та в подальших наукових дослідженнях у сфері аудиту.