ПУБЛІЧНЕ УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - КИРИЧЕНКО , Ганна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У сучасних умовах глобальної цифровізації та зростання гібридних загроз питання інформаційної безпеки набувають критичного значення для функціонування держави та суспільства. Посилення інформаційного протиборства, кіберзагроз і маніпулятивного впливу на громадську свідомість актуалізує потребу у вдосконаленні механізмів публічного управління в цій сфері. У статті здійснено теоретико-правовий аналіз публічного управління у сфері інформаційної безпеки в контексті сучасних викликів. Розкрито сутність та зміст поняття «інформаційна безпека» як об’єкта публічного управління, а також визначено ключові підходи до розуміння категорії «публічне управління» у вітчизняній та зарубіжній науковій думці. Проаналізовано нормативно-правове забезпечення інформаційної безпеки, окреслено його структурні елементи та виявлено основні проблеми правового регулювання у цій сфері. Особливу увагу приділено характеристиці сучасних викликів інформаційній безпеці, серед яких виокремлено кіберзлочинність, інформаційні війни, поширення дезінформації, а також вразливість критичної інформаційної інфраструктури. Визначено роль органів публічної влади у формуванні та реалізації державної політики у сфері інформаційної безпеки, зокрема в частині забезпечення координації між інституціями, впровадження інноваційних управлінських підходів та підвищення рівня цифрової грамотності населення. У результаті дослідження обґрунтовано необхідність удосконалення механізмів публічного управління у сфері інформаційної безпеки шляхом гармонізації національного законодавства з міжнародними стандартами, розвитку інституційної спроможності органів влади та впровадження комплексного підходу до протидії сучасним загрозам. Зроблено висновок, що ефективне публічне управління у сфері інформаційної безпеки є ключовим чинником забезпечення національної безпеки, стійкості держави та захисту інформаційного суверенітету.