ОПТИМІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПРОГРАМАМИ-ПЕРЕДУМОВАМИ СИСТЕМИ НАССР У ЛОГІСТИЧНИХ ЛАНЦЮГАХ ПОСТАЧАННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР - ТКАЧЕНКО , Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У роботі наведено результати теоретичного обґрунтування та математичного моделювання процесів управління безпечністю зернових культур у логістичних ланцюгах. Визначено вагомість 13 програм-передумов системи НАССР методом експертного оцінювання, де встановлено критичну роль програми «Зберігання та транспортування» (коефіцієнт 0,25). Проведено ризикоорієнтований аналіз за методом FMEA, який виявив найвищий пріоритетний номер ризику (RPN = 0,320) для процесів транспортування в умовах зміни експортних маршрутів. Розроблено математичну модель оптимізації управлінських витрат, що базується на нелінійній залежності між рівнем автоматизації (IoT-технології) та операційним навантаженням на менеджмент. Запропоновано інструментарій автоматичного моніторингу критичних параметрів (температура, вологість, цілісність ТЗ) та матрицю розподілу відповідальності RACI, що дозволяє вивільнити до 70% часу профільних фахівців. Доведено, що інвестиції в автоматизацію систем управління є економічно доцільними при досягненні цільового рівня ефективності х ≥ 0,99. Подальші дослідження будуть спрямовані на інтеграцію розроблених моделей у цифрові екосистеми управління агрологістикою.