УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ЗОВНІШНЬОГО БОРГУ У СИСТЕМІ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ СТАБІЛЬНОСТІ - МАКУХА, Сергій; ШАРАГ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуто ключові аспекти управління ризиками зовнішнього боргу в контексті макроекономічної політики країн, що розвиваються.Проаналізовано основні ризики, такі як рефінансування, валютний, відсотковий та ліквідність, що виникають через структуру боргу та ринкові умови. Розглянуто інструменти пом'якшення, включаючи хеджування деривативами, операції з зобов'язаннями (обміни, викупи), накопичення резервів та розвиток внутрішніх ринків облігацій. На прикладі азіатської фінансової кризи 1997-1998 років проілюстровано наслідки надмірного короткострокового боргу в іноземній валюті.Запропоновано стратегії для інтегрованого національного балансу, регулювання приватного сектору та моніторингу через стрес-тести. Висновки підкреслюють необхідність диверсифікації фінансування та мінімізації вразливостей для стійкого економічного розвитку.