МЕХАНІЗМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ МІЖНАРОДНИХ ПРАКТИК РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ЛОГІСТИЧНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - САМОЙЛЕНКО, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена комплексному дослідженню механізмів імплементації міжнародних практик регулювання ринку логістичних послуг в Україні. Ефективний розвиток цієї сфери визначено як стратегічну передумову інтеграції країни в глобальні ланцюги постачання та зміцнення її конкурентоспроможності в умовах сучасних економічних і геополітичних викликів. Стаття має на меті обґрунтувати напрями та механізми імплементації європейських практик регулювання ринку логістичних послуг в Україні з урахуванням інституційних, інфраструктурних та геоекономічних умов розвитку.Обґрунтовано, що ефективне функціонування ринку логістичних послуг забезпечується багаторівневою інституційною архітектонікою, яка охоплює державні регуляторні органи, саморегульовані організації, міжнародні угоди, технічні та екологічні стандарти, а також цифрові інструменти управління логістичними процесами. Наведено характеристику ключових наднаціональних інструментів Європейського Союзу у сфері логістики, зокрема транспортного acquis ЄС, політики TEN-T, «Білої книги» з транспорту, Плану дій з логістики вантажних перевезень, а також регламентів у сфері цифровізації та декарбонізації транспорту.Виявлено, що українська система регулювання логістичних послуг частково відповідає європейським підходам, однак характеризується наявністю структурних диспропорцій, інфраструктурних обмежень, недостатньою цифровізацією та інституційною фрагментарністю, що ускладнює інтеграцію до європейського логістичного простору. Дослідження досвіду Німеччини, Нідерландів і Польщі дозволило виявити ефективні моделі імплементації європейських практик, орієнтовані на стратегічне планування розвитку інфраструктури, мультимодальність, кластеризацію логістичної діяльності, публічно-приватне партнерство та підтримку інновацій.Оґрунтовано напрями адаптації європейських механізмів регулювання ринку логістичних послуг в Україні, зокрема запровадження національного стратегічного планування логістики, інтеграцію у мережу TEN-T, розвиток мультимодальних логістичних хабів, повномасштабну цифровізацію документообігу, екологізацію транспорту та посилення ролі галузевих асоціацій. Реалізація зазначених підходів сприятиме підвищенню конкурентоспроможності національного логістичного ринку, залученню інвестицій і формуванню стійкої основи для післявоєнного відновлення економіки України.