КОМПАНІЇ-СТАРТАПИ У СУЧАСНІЙ ІНСТИТУЦІЙНІЙ СТРУКТУРІ ІННОВАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЛИХ І СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ - СТОЛЯРЧУК , Ярослава; СОЛОДКОВСЬКИЙ , Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена дослідженню ключових особливостей інноваційної діяльності малих і середніх підприємств (МСП) в якості ключового джерела радикальних інновацій та невід’ємного структурного компоненту світового науково-технологічного поступу світового господарства. Конкретизовано ключові конкурентні переваги інноваційної діяльності МСП та специфіку їх інноваційних стратегій порівняно з великими корпоративними бізнес-структурами. Констатовано, що спеціалізація малих і середніх підприємств на створенні і ринковій комерціалізації наукоємної продукції та проривних технологічних розробок є потужним драйвером технологічної модернізації традиційних секторів національних економік багатьох країн світу. Розкрито роль, позиціонування і конкурентні переваги компаній-стартапів у сучасній інституційній структурі інноваційної діяльності МСП як особливої організаційно-економічної форми інноваційного підприємництва, що функціонує в умовах високої ринкової турбулентності та інвестиційних ризиків. Доведено, що компанії стартапи є, з одного боку, генераторами інноваційних наукових ідей та проривних технологічних розробок, а з другого, потужним драйвером високої динамічності й адаптивності інноваційної діяльності МСП. Визначено місце стартапів у національних інноваційних системах держав та охарактеризовано їх взаємозв’язок з університетами та великими корпоративними бізнес-структурами. Доведено вирішальну роль у підтримці компаній-стартапів диверсифікованих джерел їх фінансування, ефективного регулювання й інфраструктурного забезпечення, доступу до наставництва, а також високоефективного маркетингу і брендингу. Встановлено, що інституційні майданчики університетських стартапів забезпечують нині ефективну роботу команд учених-однодумців щодо генерування проривних інноваційних ідей за найбільш пріоритетними напрямами світового науково-технологічного прогресу, створення на їх базі бізнес-проєктів та залучення зовнішнього фінансування на їх реалізацію від різноманітних інвестиційних фондів та приватних інвесторів.