РОЗВИТОК АГРАРНОГО СЕКТОРУ В УМОВАХ СТРУКТУРНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ ЕКОНОМІКИ - ПІЩЕНКО, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено поглиблене наукове дослідження розвитку аграрного сектору України в умовах структурних трансформацій національної економіки, що відбуваються під впливом системних соціально-економічних змін, глобалізаційних процесів, євроінтеграційного вектора розвитку, інституційних реформ та безпрецедентних воєнних викликів. Обґрунтовано, що аграрний сектор у сучасних трансформаційних умовах виступає не лише провідною галуззю матеріального виробництва, а й ключовим елементом забезпечення продовольчої, економічної та соціальної безпеки держави, формуючи основу її макроекономічної стійкості та експортного потенціалу. У межах дослідження систематизовано теоретико-методологічні підходи до трактування сутності структурних трансформацій економіки та їх впливу на функціонування і розвиток аграрного сектору, а також узагальнено наукові концепції продовольчої безпеки як складової національної безпеки. Проаналізовано сучасний стан аграрного сектору України, виявлено ключові тенденції його розвитку в умовах трансформаційних змін, зокрема трансформацію галузевої структури виробництва, посилення процесів концентрації аграрного капіталу, зростання ролі великих аграрних формувань, підвищення експортної орієнтації виробництва та активізацію впровадження інноваційних і цифрових технологій. Значну увагу приділено аналізу впливу воєнного стану та кризових явищ на аграрне виробництво, логістичні ланцюги та фінансову стабільність аграрних підприємств, а також оцінці їх наслідків для рівня продовольчої безпеки країни. Обґрунтовано, що структурні трансформації економіки супроводжуються загостренням фінансових, інвестиційних та інституційних обмежень, які потребують посилення ролі державного регулювання та формування ефективних механізмів фінансової підтримки аграрного сектору. У статті визначено пріоритетні напрями фінансового та інституційного забезпечення розвитку аграрного сектору, зокрема удосконалення бюджетної підтримки, розвитку системи аграрного кредитування, стимулювання інвестиційної діяльності та гармонізації аграрної політики з європейськими стандартами. За результатами дослідження зроблено висновок про необхідність реалізації комплексної та узгодженої державної політики розвитку аграрного сектору в умовах структурних трансформацій економіки, спрямованої на підвищення ефективності аграрного виробництва, забезпечення сталого розвитку сільських територій та зміцнення продовольчої безпеки України в довгостроковій перспективі.