ВДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПУБЛІЧНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ ЯК ЗАСІБ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - СТРУМЕЦЬКИЙ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
Стаття присвячена детальному дослідженню цілого спектру питань щодо вдосконалення системи управління публічними інвестиціями та її застосування на місцевому рівні. Обґрунтовано, що в умовах запровадження реформ є необхідність залучення достатнього обсягу інвестицій на вирішення найбільш пріоритетних проблем територіальних громад та доцільність приділення значної уваги огляду результатів процесу реформування. Метою дослідження стало здійснення огляду перших результатів запровадження вдосконаленої системи управління публічними інвестиціями на місцевому рівні та визначення перспектив її використання як засобу для забезпечення розвитку територіальних громад. Проведено ґрунтовне вивчення аналітичних матеріалів та наукових результатів вітчизняних науковців, що займаються проблемами вдосконалення безпосередньо процесу управління публічними інвестиціями в Україні. Встановлено, що в сучасних умовах в Україні триває процес децентралізації, за яких зростають повноваження органів місцевого самоврядування територіальних громад. Водночас, зростає і відповідальність місцевих органів самоврядування за забезпечення ефективності власного розвитку. Представлені окремі характеристики середньострокового плану пріоритетних публічних інвестицій держави. Зазначено про недостатність  забезпеченості на державному рівні фінансової потреби за деякими секторами пріоритетних публічних інвестицій. Проаналізовано графік впровадження реформи у 2025 році на рівні громад та ряд заходів щодо  нормативного та методологічного забезпечення для завершення реформи. Розглянуто напрями пріоритетних публічних інвестицій на місцевому рівні, визначені громадам  та встановлено сектор, де фінансова потреба громад  є найбільш вагомою в середньостроковому періоді. Зроблено припущення про складність здійснення оцінювання результативності щодо доцільності нового підходу до управління публічними пріоритетними інвестиціями як засобу розвитку на місцевому рівні. Доведено, що дієвим засобом забезпечення економічного розвитку територіальних громад має стати ефективна система управління публічними інвестиціями.