МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІНІМІЗАЦІЇ ЕКОЛОГІЧНИХ РИЗИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ НАФТОГАЗОВИДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ФАДЄЄВА, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті на основі використання чотирьох основних концептуальних підходів до мінімізації екологічних ризиків діяльності нафтогазовидобувних підприємств (НГВП), а саме, системного, процесного, ситуаційного і функціонального, всебічно розглянуто проблему мінімізації або нейтралізації екологічних ризиків, викликаних природними і техногенними причинами. Запропоновано комплексну теоретичну функціональну модель процесу забезпечення мінімізації екологічних ризиків діяльності НГВП, яка відображає зв'язки сукупності елементів (підсистем), що системно розкривають сутнісне значення процесу прийняття рішень ризик-менеджментом НГВП та є основою для вирішення ситуаційних задач в умовах ризику та невизначеності. Показано, що запропонована модель є системною, стратегічною, вимірюваною і мотиваційною. З огляду на це, обґрунтовано технологію інтелектуальної підтримки процесів прийняття рішень на основі запропонованої моделі, знань експертів, які представлені у базі прецедентів у формі чітких, нечітких та ймовірністьних правил, що дозволяє оперувати з множинами параметрів.