ОРГАНІЗАЦІЙНО-УПРАВЛІНСЬКІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ОСВІТНІХ СТАРТАП-ПРОЕКТІВ ІТ- СФЕРИ В УКРАЇНІ - ФРОЛОВ, Ігор; СКЛЯРЕНКО, Олена; КОЛОДІНСЬКА, Яніна; БУКАТОВ , Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз розвитку українських EdTech-стартапів в умовах цифрової трансформації та повномасштабної війни. Основну увагу зосереджено на управлінських підходах, технологічному стеку, автоматизації процесів і ролі візуальної культури у підвищенні ефективності освітніх ІТ-продуктів.Методологічну основу дослідження становлять аналіз наукових публікацій і галузевих аналітичних звітів, порівняльний аналіз українських та міжнародних EdTech-практик, систематизація технологічних і управлінських рішень, а також узагальнення досвіду функціонування провідних українських освітніх ІТ-стартапів.Результати дослідження свідчать, що попри значні воєнні виклики український EdTech-сектор демонструє стійке зростання та високу адаптивність. Визначено ключові чинники розвитку ринку, серед яких інституційна підтримка, стабільний попит на цифрові освітні сервіси та наявність значного кадрового потенціалу у сфері інформаційних технологій. Обґрунтовано доцільність застосування гнучких методологій управління, стратегій Product Discovery та системного моніторингу ключових продуктових і навчальних метрик. Доведено, що впровадження LMS/LCMS, хмарних сервісів, технологій штучного інтелекту, Learning Analytics та автоматизації бізнес-процесів забезпечує персоналізацію навчання, сприяє масштабуванню освітніх продуктів і підвищує їхню операційну стійкість.У висновках встановлено, що візуальна культура та UI/UX-дизайн є невід’ємними складовими якості EdTech-продуктів, оскільки безпосередньо впливають на рівень залученості користувачів і навчальні результати. Перспективи подальших досліджень пов’язані з поглибленим аналізом застосування штучного інтелекту, адаптивних алгоритмів та освітньої аналітики, а також з оцінюванням конкурентоспроможності українських EdTech-рішень на глобальному ринку.