ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ МІЖНАРОДНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ - СКЛЯРУК, Тетяна; ДАНИЛЮК, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено особливості управління персоналом підприємств в умовах міжнародної інтеграції з урахуванням глобалізаційних процесів, цифрової трансформації економіки та воєнних викликів, спричинених повномасштабною збройною агресією проти України. Обґрунтовано, що управління персоналом у сучасних умовах трансформується зі внутрішньої управлінської функції у стратегічний інструмент забезпечення конкурентоспроможності та стійкості підприємств.Визначено ключові виклики міжнародного HR-менеджменту, пов’язані з поєднанням глобальних корпоративних стандартів і локальних правових, соціально-економічних та культурних особливостей. Акцентовано увагу на зростанні ролі кроскультурного менеджменту, управління талантами та впровадженні гнучких мотиваційних і розвиткових практик.Особливу увагу приділено специфіці управління персоналом українських підприємств у контексті європейської інтеграції, воєнної нестабільності, релокації бізнесу, дефіциту трудових ресурсів і післявоєнного відновлення економіки. Обґрунтовано необхідність адаптації HR-стратегій до міжнародних стандартів праці, цифрових технологій управління персоналом та інклюзивних HR-практик.