СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ СТРАТЕГУВАННЯ ЯК ДРАЙВЕР І ПОТЕНЦІАЛ ТРАНСФОРМАЦІЇ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ДО СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ВОРОНЬКО-НЕВІДНИЧА , Тетяна; СОБЧИШИН , Віталій; СНІЖЧЕНКО , Анна; ПУСТОВАР , Ольга; ДЕМЧУК , Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади стратегування як інноваційного механізму  управління сталим розвитком аграрного сектору України. Проведено комплексний аналіз сучасного стану системи стратегічного управління в аграрному секторі, окреслено ключові дисфункції та структурні обмеження. Узагальнено міжнародний досвід стратегічного планування в агросекторі. На основі компаративного аналізу і теоретичного синтезу сформовано пропозиції щодо вдосконалення національної системи стратегування з урахуванням принципів інноваційності, екологічної збалансованості, цифрової трансформації та інституційної інтегрованості. Обґрунтовано напрями розвитку інституційного, технологічного та кадрового потенціалу, які виступають каталізаторами формування стійкої та конкурентоспроможної аграрної економіки України.