БОРОТЬБА ІЗ ЗАНИЖЕННЯМ МИТНОЇ ВАРТОСТІ ТОВАРІВ - ІЛЬЧЕНКО , Руслан; САПОЖНИК , Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті розглянуті питання боротьби із заниженням митної вартості товарів. показано, що в україні проблема заниження митної вартості товарів становить серйозну загрозу економічним інтересам держави. оскільки митна вартість слугує основою для обчислення митних платежів, вона стає об'єктом для маніпуляцій багатьма недобросовісними учасниками зовнішньоекономічної діяльності (далі – ЗЕД), які бажають знизити законний податковий тягар. Визначено, що недекларування товарів або їх недостовірне декларування, за статистикою митних органів, є найчастішими складами адміністративних правопорушень у сфері митної справи, оскільки Бюджетні втрати держави не є єдиним негативним наслідком такого роду економічного правопорушення. Недостовірне декларування митної вартості товарів чинить згубний вплив на конкурентоспроможність країни в цілому, підриваючи тим самим сам ринковий принцип справедливої конкуренції. У результаті декларування товарів за заниженими цінами на внутрішньому ринку країни створюється дисбаланс між дешевими імпортними товарами і дорогими товарами вітчизняного виробництва. Розглянуто методи експертної оцінки обсягів заниження митної вартості та недонадходження митних платежів до бюджету країни. Кількісні оцінки експертів розходяться залежно від обраної ними методики дослідження. Але загалом експерти згодні в одному: масштаби недостовірного імпорту величезні, і вирішення цієї проблеми залежить від того, наскільки держава зможе ефективно побудувати свою роботу. Зазначено, що на сьогодні немає єдиної методики оцінки масштабів недостовірного декларування товарів та їх заниження митної вартості. В статті виокремлено окремі методи оцінки нелегального імпорту, які використовуються в різних державних установах і наукових колах: метод опитування експертів або експертних оцінок; метод «дзеркальної» статистки; метод вивчення й аналізу внутрішнього ринку та попиту. Зроблено висновок, що використання різних методів оцінки обсягів недостовірного декларування митної вартості дає змогу визначити ефективність вжитих державою заходів митного регулювання та контролю зовнішньоторговельної діяльності, оскільки масштаби цієї проблеми вимагають від держави вжиття коригувальних заходів щодо протидії незаконному ухиленню від сплати митних платежів та сприяння захисту вітчизняного виробництва, створивши тим самим рівні конкурентні умови для учасників господарської діяльності.