СИСТЕМАТИЗАЦІЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ОЦІНЮВАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - ГРИШКО , Наталя; СОЛОДКОВ , Денис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті систематизовано сучасні методи оцінювання потенціалу інноваційного розвитку промислових підприємств та проаналізовано макроекономічні тенденції інноваційної діяльності в Україні. Розглянуто кількісні, експертні, гібридні, статистичні підходи та моделі оцінки інноваційної зрілості, з акцентом на інтеграцію цифрових факторів. Показано, що методи оцінювання істотно різняться за концептуальними засадами, вимогами до даних і практичністю застосування, що зумовлює потребу їх адаптації до умов української промисловості.Макроаналіз виявив нестійку динаміку витрат на інновації, низьку частку інноваційно активних підприємств та нерівномірність цифровізації, яка зосереджена переважно у великих компаніях. Порівняння із світовими тенденціями, зокрема щодо впровадження ШІ, підтверджує наявність бар’єрів переходу від експериментів до масштабного використання технологій. Отримані результати дозволили визначити ключові фактори інноваційного розвитку та обґрунтувати потребу створення адаптованого методу оцінювання потенціалу інноваційного розвитку українських промислових підприємств.