ТЕОРЕТИСНІ ОСНОВИ ДОСЛІДЖЕННЯ СТРАТЕГІЧНИХ ОРІЄНТИРІВ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОЇ СФЕРИ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - КОРОЛЮК , Софія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті проаналізовано теоретичні основи та регіональні особливості інтеграції принципів сталого розвитку в управління підприємствами туристичної сфери України в умовах глобальних трансформацій та воєнних викликів. Встановлено, що еволюція концепції сталого розвитку простежується від її класичного триєдиного трактування до сучасної парадигми стійкості, розширеної чинником комплексної безпеки. Сформовано авторське визначення сталого розвитку підприємств туристичної сфери, яке інтегрує економічну, екологічну стійкість, соціальну відповідальність та комплексну безпеку. На основі концепції потрійного результату діяльності систематизовано ключові фактори сталості для підприємств. Виявлено специфічні виклики для західного регіону України як тилового хабу, зокрема щодо людського капіталу, інклюзії, забезпечення екологічної стійкості довкілля та необхідності використання цифровізації і кластерного підходу у відновленні. Запропоновано Концептуальну модель інтеграції викликів сталого розвитку на системному рівні, що відображає багатаспектний вплив на управлінські бар'єри туристичного бізнесу в умовах війни.