ЦИФРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ ЯК ДРАЙВЕР ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ - ЧАЙКОВСЬКА , Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2026)
У статті досліджується роль цифрових технологій у підвищенні ефективності маркетингових комунікацій підприємств, зокрема через інтеграцію інтелектуального управління клієнтським досвідом (ICXM). Запропоновано еволюційну модель розвитку цифрових маркетингових комунікацій, яка включає етапи від базової цифрової присутності до самонавчальних систем управління взаємодією зі споживачами. Окремо обґрунтовано інтелектуальне управління клієнтським досвідом як найвищий рівень розвитку маркетингових комунікацій, що поєднує аналітику великих даних, персоналізацію, омніканальність, прогнозну аналітику та адаптивність. Наведено механізми впливу ICXM на ключові показники ефективності маркетингових комунікацій, такі як CTR, конверсія, залученість, CLV та лояльність клієнтів. Результати дослідження демонструють, що впровадження інтелектуального управління клієнтським досвідом дозволяє підприємствам не лише підвищувати ефективність комунікацій, а й формувати довгострокову цінність для клієнтів у складних та нестабільних умовах цифрової економіки.